31 May, 2010

FKE birthday party...

a quick post untuk kali ni.. nak up-date pasal FKE birthday party yg aritu.. birthday party ni ni diadakan utuk meraikan birthday staf2 FKE yg lahir sekitar Jan- Mei tahun ni.. a simple party ni di buat 2-3 kali setahun..
kek2 yg amat mengiurkan ku..huhhuhu...sume cheese cake.. sb aku di antara AJK unit kebajikan..ikut selera kiteorg la yer.. nasib la korang sape yg tak mkn cheese cake..

cenderahati untuk staf..

kata2 aluan dari Ketua Unit Kebajikan.. bertempat di Level 7, fakulti kiteorg-FKE.. tema sume staf duk mkn bersila.. mengeratkan silaturahim.. hehhehehee.. padahal tmpat kecik.. mmg tak muat nak susun kerusi n meja bulat cam kat hotel tu utk 100 staf..

staf2 lelaki yg birthday diorg dari Jan-Mei.. acara potong kek.. lawak pun ade tgk golongan veteren potong kek..
yg ni staf pompuan lak.. islamic sungguh uitm ni asingkan staf pompuan-lelaki.. seperti biasa aku kene la duk plg dekat ngn kek.. hehhehhe.. interprem sungguh di tepi ketua bidang aku ngn ketua fakulti FKE...
mak2 buyung FKE.. aku yg plg awal ngndung di kalangan kwn2...
mkn2 time.. lunch haritu mkn nasi beriani n kek2 tu la..
di antara staf FKE yg sempat di snap gmbar diorg.. tak byk pun snap sb aku busy duk nyembang n mkn kek2 yg macam2 jenis tu.. huhuhuhu...

me with odah n asmalia..

sonok gak sekali-sekala celebrate birthday dgn cara yg simple ni.. yg penting sume H.A.P.P.Y...

19 May, 2010

Prepare Final Exam Q...

Arini aku bekerja dengan baik sekali.. Tgh pulun buat soalan Final Exam October 2010 utk sem depan.. mane tak pulun nyer, tarikh vetting soalan final ni minggu depan ari Isnin.. huhuhuhu.. kelam kabut buat soalan ni ha.. terkedek2 tekan calculator buat skema.. bb pun turut belajar buat soalan n skema microwave la yer...

Tp okla bersusah-susah dahulu, bersenang-senang dan enjoy sepuas hati untuk sem depan.. Sem depan aku tak diberi work load langsung, that's means mmg takyah mengajar pun.. tp yg penting gaji still on seperti biasa.. free sementara tunggu aku deliver and free after deliver.. huhuhuhu.. student masuk daftar sem depan 5 July, 24 July due date banak aku.. sonok nye... enjoy...

after maternity leave dlm bulan 9, ujung bulan 10 student dah nak exam.. so untuk menyenangkan sume pihak, lebih2 lagi la pihak aku ni yg mmg malas keje, ketua bidang tak bagi aku work load langsung.. abis jeles sume kwn2.. huhhuuhu.. itula.. nak cuti bersalin pun kalau kene masanye nye mmg best.. kalau kene cuti bersalin ujung sem mmg penat sket.. terboyot2 bawak perut ke kelas sementara tunggu bersalin.. alhamdulillah sgt aku dpt kesenangan yg melampau-lampau ni..heeeeeeeeeee....

18 May, 2010

Antenatal Class

Baru berkesempatan nak up-date blog.. Lately busy ngan CQI report. Japgi nak ade meeting exam, nak kene present.. alhamdulillah student kelas aku 100% lulus dgn jayanye..

8 May aritu aku ngn ehsan go for Antenatal Class ni kat Metro Specialist Hospital.. Byk bende baru belajar kat kelas ni especially camner nak breastfeed, cara breathing yg btul waktu nak deliver tu, camner nak push dgn cara yg btul, cara-cara exercise during pregnancy & ade gak belajar ape tu EPIDURAL..

ni ade gmbar2 di sepanjang class tu..

nurse demonstrate cara yg btul masa nak deliver..

demonstrate teknik breastfeed yg btul..

Carta penyusuan ibu..


then, belajar exercise..

ni aku jadi dipilih tlg demonstrate kat depan cara2 nak bangun yg betul waktu baru bgn tdo..

kul 12 cmtu kelas tu abis, then kiteorg dibawa melawat labor room.. nurse tunjuk katil yg digunakan waktu deliver nanti.. huuhuhuhu.. rase takut pun ade..

then, after that ade perasmian bilik penyusuan ibu kat hospital ni.. siap gunting riben lagi.. kiteorg dijemput, dpt mkn cheese cake.. yum yummm

aku cam tak sabar lak nak mkn kek tu, paling depan lak tu.. interprem sb kat dpn byk kamera, yg penting kamera dr pihak hospital. leh masuk magazine.. hehhhehhe..


sebelum balik, aku pun bergmbarla kat lobi hospital jap.. ala-ala cam duta hospital lak.. hhehhee

Ni adegan nak tunjuk perut.. mase ni 29 minggu ~ 7 bulan lebih...

Sonok gak attend class ni.. dpt byk info.. yg penting dapat goodie bag from nestle.. mekacih nestle..

after blk dr Metro Hospital, kiteorg tak blk umah terus, singgah Sungai Petani shopping baju mengandung lagi.. nak cari maternity dress.. dapat la 2 helai.. punyala susah nak cari sb aku ni tinggi, dress sume agak senteng...

12 May, 2010

Dah Selamat Viva...

Dah lame tak up-date blog, busy dgn preparation for my master viva.. arini ade mase sket, meng up-date pasal viva semlm.. ermm... sebelum tu meh aku letak kat sini gmbar panel2 aku semlm (poyo tul.. mmg takde keje aku ni) ...


Panel 1: Assc Prof Dr Mahfoozur Rehman



Panel 2: Dr. Wan Amir Fuad Wajdi Othman

Chairman: Prof. Madya Dr. Nor Ashidi bin Mat Isa

my supervisor yg baik hati: Dr. Anwar Hasni bin Abu Hasan


As schedule, semlm aku dah selamat viva. Alhamdulillah sgt2.. panel sgt baik skali.. mase present chairman bgtau aku leh duduk kalau nak.." just make ur-self comfortable".. kesian tgk aku mengandung kot.. hehhehhehe.. credit dah kat situ.. tp takan la aku nak duduk smbil present kan.. tak sesuai la plak... aku pun berdirila mase present tu, padahal berdiri lame2 cam tak selesa gak.. aku diberi mase 20 minit jer utk present.. so aku ade 27slide, bagai kilat aku speed ckp. termengah2 aku ni ha waktu abis present..

Pas present, sesi viva, Q & A.. mase ni aku duduk.. tak larat la nak berdiri kan.. sesi Q & A pun ok.. soalan yg diajukan pun takla yg killer quastion. alhamdullah leh jawab ngn baik.. diorg pun tnya dgn senyuman jer.. baik sungguh... mase present pun aku tak rase gugup.. rase cam bg lecture kat student aku dlm kelas cam biasa..

After Q & A, aku di arahkan oleh Chairman utk keluar kejap, sb chairman, panels & supervisor nak discuss same ada aku lulus ke tak... then kejapjer pas tu aku di panggil masuk.. then chairman bgtau "Ida Rahayu, Congratulation u have pass ur viva." Tersipu2 dah aku pas dgr tu, tp still kene buat sket correction on my thesis, which is normal la tu.. 15 June nnt aku kene antar hardcover thesis...


hoyeeehhh... dah merdeka.. master dah abis.. takyah nak blajar lagi dah.. alhamdulillah semua di permudahkan oleh-Nya.. cam nak lompat pun ade.. tp kene la kontrol.. time preggy ni kan.. hehehhe.. bb pun happy.. mase present, bb senyap jer.. pas mama dia present, adui senget2 perut ni ha.. tgh lompat2 keriangan dlm tummy mama la kot.. hehhehhe..

me at USM ~29 weeks preggy~..